• images.png
  • notfree_contract.png
  • Картина1.png
  • Пасища и мери.png

Последни новости за доброволните споразумения

 


 

Ако сте земеделски производител, сигурно знаете, че докато четете това, тече кампанията на МЗХ за споразумения за уедрено ползване на земеделските земи. Това, с което може би не сте наясно, са новите разпореждания на Министерството, които допълнително усложняват и без това сложния процес на уедряване.

 

И тъй като нашата работа е да се грижим за вашите бизнес интереси, предприехме широка информационна кампания, чрез която да ви запознаем с нововъзникналите затруднения и да ви предложим най-изгодните решения за тях.

 

 

Постарахме се да ви информираме за предимствата на доброволните споразумения, както и с негативите на служебните разпределения. Ето и още някои факти, които пряко засягат вас и работата ви на земеделски производители. Разпределянето на масивите по служебен път, ограничава правото на избор на земеделския производител. Значително е намалена прозрачността на процедурата по разпределяне на земята, което създава условия за злоупотреби, а евентуалните такива ще „излязат” направо от джоба на земеползвателите. А вероятно няма нужда да ви напомняме и колко могат да струват „белите петна”...

 

 

Новите разпоредби на МЗХ поставят на дневен ред нов проблем – възможността за блокиране на доброволното споразумение. Тя е налице, когато някой от земеделските производители не заплати в срок дължимите суми за „бели петна”. При това положение всички земеползватели в дадено землище ще бъдат принудени да работят в реални граници и ще бъдат лишени от държавни субсидии. От друга страна, земеползватели със стари задължения към държавата не могат да участват в споразумение, а ако техните имоти надхвърлят 1/3 от имотите в землището, споразумението ще бъде невъзможно и директно ще се премине към служебно разпределение. И при двата варианта може да бъде застрашен вашият бизнес.

 

 

За да избегнете подобни спънки в работата си, предлагаме на вниманието ви софтуерната разработка на специалистите от „ВА Консулт” ООД – „Комасации”. С нея бързо и лесно ще намерите изход от това затруднение. Освен, че значително ще улесни дейностите по изготвяне на споразумението и ще намали технологичното време за работа, „Комасации” ще ви помогне да преодолеете и новите затруднения, които поставя пред вас МЗХ.

 

 

Какво можем да ви предложим? Да предоставим безплатно „Комасации” на общината и да осигурим възможност за непрекъснато следене на актуална информация, свързана със споразумението. Тъй като платформата ни е онлайн базирана, в нея директно ще постъпват данни за разпределението на земята, „белите петна” и направените плащания. Това ще позволи упражняването на пълен контрол над процеса по сключване на споразумението и при възникнал проблем с някой от земеползвателите ще могат да бъдат взети своевременни мерки. По този начин, ако някой от арендаторите не заплати в срок своите „бели петна”, ще може или да бъде направено преразпределение на земите и той да бъде изключен от споразумението. Така колегите му няма да понасят последствия и да изгубят държавната си субсидия. Ако това решение не ви удовлетворява, ще предоставим и възможността неговите задължения да бъдат заплатени от друг, а условията, при които да бъде обработвано конкретното „бяло петно” да се изяснят след финализиране на доброволното споразумение.

 

 

Ако сме ви заинтригували, потърсете ни, за да ви помогнем да се погрижите за бизнес интересите си!

Спаси субсидия

АГРОСИСТЕМИ

Агромениджър

Арендатор

Земеделска къща